Kennisbank

Uw vraagbaak over alles wat met E-waste te maken heeft

Op de kennisbank (www.en.weee.nl/nl/kennisbank) van NGR’s samenwerkingspartner Weee Nederland vinden de aangesloten bedrijven uit de grootkeukenbranche alle informatie over E-waste.

Bijvoorbeeld over hoeveel  E-waste er jaarlijks wordt ingezameld en welke grondstoffen eruit worden gedolven. Maar ook welke apparaten onder de Europese WEEE-richtlijn vallen en hoe u met E-waste kunt bijdragen aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) of Social Return On Investment (SROI) aan toevoegen.

MVO en SROI

Met afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) kunnen gemeenten milieudruk verminderen, locatie(s) en middelen optimaal inzetten om afval in te zamelen en/of te sorteren en ontmantelen én hier Social Return On Investment (SROI) aan toe te voegen.
Als producent, importeur of retailer van elektronische en/of elektrische apparaten liggen er kansen op MVO-gebied. U kunt er voor zorgen dat deze zo goed mogelijk weer worden ingezameld, gesorteerd en recycled aan het einde van hun levensduur.

Ook vindt het aangesloten bedrijf op www.en.weee.nl/nl/kennisbank informatie over welke apparatuur onder WEEE-wetgeving valt en of het bedrijf de wettelijke verplichting heeft zich wel of niet te laten registreren. Uiteraard is er ook een rubriek te vinden met meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden.

Kader

E-waste is een andere benaming voor elektronisch afval (electronic waste). Dit zijn defecte en verouderde elektronische apparaten die worden weggegooid. Denk hierbij aan apparaten met een stekker of een plek voor een batterij. Andere namen voor E-waste zijn E-goed of heel officieel WEEE. Dat is de afkorting van ‘Waste Electrical and Electronic Equipment’ of in het Nederlands ‘Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur’ (AEEA).