Wettelijke verplichting

Wel of niet registreren?

Producenten en importeurs van elektrische apparaten moeten voldoen aan de AEEA-richtlijn van de Europese Unie, de WEEE-richtlijn. Als producent of importeur van elektrische en / of elektronische apparaten bent u wettelijk verplicht om u te registreren en zorg te dragen voor de inname, recycling en milieuvriendelijk afvoeren van e-waste. Om zo elektronisch afval te verminderen en de volksgezondheid en het milieu te beschermen tegen gevaarlijke stoffen.

Als u zich aanmeldt als lid van de Stichting NGR neemt de samenwerkingspartner Weee Nederland deze taken van u over. Zo voldoet u aan alle verplichtingen die de Nederlandse wetgeving op dit gebied stelt.

Registratieverplichting

Hoe weet u nu of u als producent en/of importeur van grootkeukenapparatuur wordt beschouwd? en dus deze wettelijke registratieverplichting heeft?

Als u onderstaand schema volgt ziet u vanzelf of u door de wetgever als producent/importeur wordt beschouwd.

Download de PDF met de beslisboom

EEA = Eleketrische en/of Elektronische Apparatuur

De definitie van een producent staat onder artikel 1.p van de Regeling AEEA (WEEE-richtlijn). U kunt hiervoor de wettekst doornemen. Webshops vallen ook onder deze definitie. Voor retailers en importeurs geldt: als op de factuur van de leverancier van elektrische apparaten (EEE) een BTW-nultarief of een buitenlands BTW tarief staat, dan bent u de producent.

WEEE is de afkorting van ‘Waste Electrical and Electronic Equipment’. Dit is in het Nederlands ‘Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur’ (AEEA). WEEE is de gangbare naam voor de Europese richtlijn die de inzameling en recycling van deze afvalstroom reguleert. De EU WEEE Directive is voor alles opgezet ter bescherming en besparing van ons (leef)milieu.

De Europese WEEE richtlijn definieert verschillende categorieën elektrische en elektronische apparatuur (of EEE, Electrical and Electronic Equipment) die binnen de reikwijdte van de richtlijn vallen. Grootkeukenapparatuur die onder de WEE-wetgeving valt, betreft:

  • Koel- en vriesapparatuur;
  • Gekoelde automaten;
  • Thermische apparatuur;
  • Vaat- en Spoelmachines;
  • Bereidingsapparatuur;
  • Ongekoelde automaten.
  • Koffiezetapparaat